STAznanost
Knjige

Priročnik o izkušnji osebnostne motnje. Izostrimo prepoznavanje osebnostnih motenj, njihovih posledic in možnosti odzivanja

Ko govorimo o osebnostnih motnjah, se ljudje navadno odzovejo zelo čustveno. Največkrat se pojavijo boleča in neprijetna čustva. Tisti, ki so vpeti v odnos z osebo z izkušnjo osebnostne motnje, praviloma ne vedo, s čim se soočajo, občutijo pa nelagodje, obup, žalost, jezo in depresijo in dvomijo o lastnem doživljanju in dojemanju sveta. Bližnje osebe se pogosto počutijo, kot da bi bile "ujete v klobčič odnosa", ki se kar naprej zapleta, ne pa razpleta. Osebnostne motnje povzročajo vsem veliko trpljenja, jeze in razočaranja in se kažejo v vseh razsežnostih človekovega bivanja, vendar so vedenje osebe z izkušnjo osebnostne motnje in odzivi okolice bolj pričakovani in predvidljivi, kot bi si lahko predstavljali. Da bi to zahtevno in pri ljudeh premalo poznano tematiko čim bolj približali najširšemu krogu bralcev, je v priročniku z zgodbami običajnih ljudi prikazan preplet njihovih izkušenj osebnostnih motenj, stresa, motenj razpoloženja in težav zaradi zasvojenosti. Predstavljeno je tudi, kako poteka prepoznavanje posamezne osebnostne motnje in kakšne so možnosti samopomoči in okrevanja.

Priročnik je namenjen vsem, ki jih področje osebnostnih motenj zanima, se sami soočajo s težavami v duševnem zdravju ali se s tem spopadajo njihovi svojci.