STAznanost
Knjige

Svetla prihodnost: Kako so nekatere države rešile podnebne spremembe, druge pa jim lahko sledijo

Podnebne spremembe se nevarno približujejo katastrofalnim prelomnim točkam, pred nosom pa imamo rešitev. Več držav je fosilna goriva uspešno nadomestilo s kombinacijo obnovljivih virov in širjenjem rabe jedrske energije. Če bi ves svet sledil njihovemu zgledu, bi lahko že sredi tega stoletja močno zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida, poraba energije pa bi se lahko še naprej večala.

Ugledna avtorja Joshua Goldstein in Staffan Qvist pojasnita, kako je čista energija hitro nadomestila fosilna goriva na Švedskem, v Franciji in Kanadi, hkrati pa se je tam povečala blaginja, naravno okolje pa je v boljšem stanju. Z obilico nespornih podatkov iz strokovnih raziskav nas knjiga spodbuja, da na novo premislimo predpostavke, ki že dolgo oblikujejo razprave o podnebnih spremembah.

Naša prihodnost je na kocki, za ukrepanje pa nimamo več veliko časa. Ta jasno napisana in prepričljiva knjiga bi lahko spodbudila razmislek o spremembah v konceptu zagotavljanja potrebne energije, ki ga svet nujno potrebuje.

"Najpomembnejša knjiga o podnebnih spremembah po Neprijetni resnici."
- iz predgovora Stevena Pinkerja

"Knjiga Svetla prihodnost podaja edino stvarno rešitev, ki omogoča naglo razogljičenje." - James Hansen, podnebni strokovnjak, nekdanji direktor Goddardovega inštituta pri Nasi

"Daleč najboljše delo o najhujši težavi, s katero se sooča človeštvo. Genialno podaja nadvse prepričljive argumente." - Bill Budinger, ustanovitelj podjetja Rodel in fundacije Rodel