STAznanost
Knjige

Pravičnost, družba, narava

Pravičnost, družba in narava preiskuje moralne odgovore, ki jih mora svet sedaj oblikovati glede na ekološko krizo, seveda če obstaja realna možnost za podporo ekološki integriteti na ravni globalne družbe in gospodarstva. Avtorja sledita večplastni strukturi filozofije pravičnosti, ko se ta aplicira na okoljske in ekološke zadeve, in sicer od osnovne ideje sebstva preko načel politične pravičnosti do pravičnosti globalnih inštitucij.

Premočrtno usmerjena na jedro mednarodnih in nacionalnih skrbi, avtorja preiskujeta zadeve okolja in razvoja, fer ravnanja s človeškimi in nečloveškimi bitji ter pravičnost družbenih in gospodarskih sistemov, ki vplivajo na zdravje in varnost ljudstev sveta. Posebno poglobljeno pa sta avtorja proučila samorasle zaskrbljenosti, ki se kažejo v gibanju za okoljsko pravičnost v ZDA in etikah mednarodne regulacije razvoja.

Knjiga je namenjena vsem tistim, ki bi radi razumeli sodobne debate o okoljski politiki, pravičnosti in ekologiji. Avtorja presegata tiste debate, ki so usmerjene le na pritoževanje nad nepravičnostjo svetovnega gospodarstva, in predlagata, kaj bi morali sedaj storiti, da bi bili pravični do narave. Nicholas Low je bil predavatelj na Fakulteti za arhitekturo, gradnjo in planiranje na Univerzi v Melbournu, Brendon Gleeson pa je bil v času pisanja te knjige raziskovalec na Avstralski nacionalni univerzi v programu urbanega raziskovanja.