STAznanost
Knjige

Varno in z veseljem na motor: Psiho-fizična priprava rekreativnih motoristov

V tem priročniku se ne bomo ukvarjali s tehniko vožnje, saj je na to temo že kar nekaj razpoložljive literature, temveč se bomo osredinili na psiho-fizično pripravo. Predvsem se bomo posvetili rekreativnim motoristom, ker je teh po svetu in v Sloveniji največ. Manj bomo pisali o vrhunskem motociklizmu in motoristih, ker ima vsak profesionalni dirkač na voljo vrhunsko ekipo, katere del je tudi osebni oz. kondicijski trener, ki skrbi za individualno telesno oz. psiho-fizično pripravo tekmovalca, in tudi zato, ker so vrhunski motoristi v Sloveniji bolj izjema kot pravilo.

Knjiga se v prvem delu posveča analizi gibanja in psiho-fizičnih obremenitev na telo med vožnjo motorja ter daje napotke za dobro pripravo na potovanja tudi z vidika prehrane in hidracije ter njunega vpliva na fiziološke odzive telesa med vožnjo. V drugem delu se soočamo z vsebinami o splošni in posebni športni vadbi za rekreativne voznike vseh zvrsti cestnih motorjev. Napotki bodo uporabni tudi za voznike zunajcestnih motorjev, koristni pa bodo tudi za mlade voznike koles z motorjem.

Izhajamo iz dejstva, da se rekreativni motoristi običajno podajo na ceste z velikimi časovnimi razmiki med vožnjami in pozabljajo na pomen psiho-fizične priprave na tako zahtevno nalogo. Priročnik zapolnjuje vrzel na področju celostne obravnave psiho-fizične priprave motoristov, o kateri primanjkuje primerne slovenske literature.