STAznanost
Knjige

Vrnitev dela v kritični teoriji. Sebstvo, družba, politika

Knjiga Vrnitev dela v kritični teoriji. Sebstvo, družba, politika je skupinski projekt, ki vključuje različne tematske vidike in pristope z izrecnim namenom, da poda celovit filozofski pogled na delo.

Tako marksistični na eni kakor normativistični obravnavi na drugi strani avtorji očitajo, da spregledata specifičnost dela kot pojava, ki v običajni biografiji zaseda velik del človekovega časa in tvori bistven element osebne identitete, materialne podlage za življenje in družbenega pripoznanja. Knjiga najprej predstavi temeljne skrbi, ki sodobnega posameznika navdajajo v zvezi z delom in ki, kot kažejo empirični podatki, še zdaleč niso zgolj materialne; potem pa na tej podlagi posebej osvetli osebni, družbeni in politični vidik problematike dela. Knjiga je odličen primer tega, s čim bi se morala ukvarjati sodobna kritična teorija: njena zaključna teza se glasi, da družba ne more biti demokratična, dokler se ne bo demokratično okolje uveljavilo tudi na delovnem mestu.

Jean-Philippe Deranty, Emmanuel Renault in Nicholas H. Smith so mednarodno uveljavljeni misleci srednje generacije, ki delujejo kot profesorji za socialno filozofijo na univerzah v Avstraliji, Franciji in ZDA. Christophe Dejours je predvsem psiholog, ki se ukvarja s psihodinamiko dela. Vsak od njih je napisal vrsto odmevnih del na svojem primarnem področju.