STAznanost
Knjige

Osnovni načrt

Knjiga Osnovni načrt je rezultat večdesetletnega strokovnega dela in z njo želi Robert Plomin pokazati, kako je DNK najpomembnejši dejavnik pri tem, kakšni smo in kako se odzivamo na zunanje okolje.

Naša družina in vzgoja ter okolje, v katerem odraščamo, seveda vplivajo na naš razvoj in našo končno osebnost, vendar še zdaleč ne tako, kot to počnejo naši geni. Tudi zaradi tega je bolje, da učitelji, starši in drugi vzgojitelji ter mentorji mlade sprejmejo predvsem take, kakršni so, ne pa da jih skušajo na silo potisniti v določeno smer.

Knjiga Osnovni načrt odgovarja tudi na naslednja izzivalna vprašanja:
• Ali najnovejše genetske študije razkrivajo večji vpliv okolja ali genetike na psihološke lastnosti človeka?
• Ali so tisto, kar imenujemo osebnostne motnje, samo kvantitativne skrajnosti istih genetskih učinkov?
• Ali so otroci iz istih družin tako različni zaradi genetskih ali okoljskih dejavnikov?
• Ali selektivne šole res izboljšujejo otrokovo uspešnost ali si jo zagotovijo že s tem, da izberejo učence z najboljšimi možnostmi za uspeh?

Zemljevid osnovnega načrta za našo individualnost po ugotovitvah Roberta Plomina, enega vodilnih in najbolj citiranih svetovnih genetikov in psihologov, leži v enem odstotku DNK, ki se razlikuje med posameznimi ljudmi. Naše intelektualne sposobnosti, naše značajske posebnosti, naša dovzetnost za različne duševne bolezni in druge značilnosti, so tisti vidiki naše osebnosti, ki jih v veliki meri oblikuje naša podedovana DNK.