STAznanost
Knjige

Dimna zavesa

Dimna zavesa je pronicljiva analiza Kevina Sabeta, specialista s področja politike drog in svetovalca ameriški vladi, ki stremi k ozaveščanju javnosti o vse manj prepovedani, a zato nič manj tvegani uporabi marihuane.

Avtor se je loti celovito in premišljeno. Z nazornimi predstavitvami raznolikih dejavnikov in posledic njene legalizacije ter delne dekriminalizacije v Združenih državah Amerike pod drobnogledom preučuje konopljine vplive na širšo družbo, njene uporabnike in navsezadnje proizvajalce, ter s prstom pokaže na tri korporacijske velikane, ki pri tem igrajo ključno vlogo: industrijo tobaka, farmacije in alkohola.

Pogostost in razširjenost uporabe konoplje v Združenih državah Amerike pa tudi drugod po svetu pridobiva nove dimenzije, kar nazorno kaže novo skovani izraz "zelena mrzlica". Čeravno bi moralo biti vprašanje legalizacije marihuane v prvi vrsti domena javnega zdravja, je to zaradi ogromnih zaslužkov v celotni zgodbi potisnjeno v kot, podatki o njenih vplivih na zdravje posameznika pa pogosto nedorečeni in zamegljeni.

Poglavitni cilj knjige Dimna zavesa je družbeno ozaveščanje o marihuani, ki je podkrepljeno z izsledki raziskav in dopolnjeno s paleto osebnih izkušenj uporabnikov ali njihovih bližnjih. Njeni zaključki jasno kažejo na to, da naj odločitve o regulaciji zakonodaje o marihuani in drogah nasploh oblikujejo neodvisne raziskave in natančna ter dosledna analiza podatkov, ki jih ne sme zavesti megla navideznih resnic ter korporacijskih zvijač.