STAznanost
Knjige

Stoicizem

Stoicizem je po eni strani filozofska šola antične Grčije in Rima, po drugi pa filozofsko gibanje, ki še v 21. stoletju navdihuje ljudi, da ponovno premislijo in reorganizirajo svoje življenje tako, da bi dosegli osebno zadovoljstvo.

Avtor raziskuje začetke šole v filozofiji Grčije v 4. stoletju pr. n. št., preučuje njeno zgodovino in doktrine ter njen odnos do filozofije Platona, Aristotela in njunih naslednikov. Oriše zgodovino recepcije šole v zahodni tradiciji in dokazuje, da kljub razlikam med starodavnimi in sodobnimi stoiki obstaja skupno jedro filozofskega uvida, ki moderno različico stoicizma združuje ne le s Seneko, Epiktetom in Markom Avrelijem, ampak tudi s prvotnimi ustanovitelji šole: Zenonom, Kleantom in Hrizipom.

Brad Inwoodpoučuje filozofijo na univerzi Yale, deloval pa je tudi na univerzi v Torontu, Cambridgeu in Stanfordu. Je strokovnjakt za stoiško filozofijo, a se posveča tudi o drugim vejam grške in rimske filozofije. Njegova glavna dela so Ethics and Human Action in Early Stoicism, Reading Seneca: Stoic Philosophy at Rome in Ethics After Aristotle.