STAznanost
Knjige

Kaj ne vidite, da gorimo!

Štefančičeva najnovejša esejistična knjiga Kaj ne vidite, da gorimo! je eruditski premislek o podnebnih spremembah in urgentnosti njihovega radikalnega reševanja, ki jih predstavi v kompleksni družbeni perspektivi, so zapisali pri založbi.

"To je najbolj radikalna, celo revolucionarna Marcelova knjiga. Najbolj črni scenarij so le utopistične želje. 2050 je bilo včeraj. Danes je ... pogorišče. Dobesedno...," pa je zapisal Boštjan Videmšek, avtor knjige Plan B.

Avtor v eseju Dobrodošli v letu 2050 med drugim zapiše: "Ste videli, kako je gorel Kras? Zdaj izgleda kot ground zero. Kot da ga je udarila in opustošila apokaliptična katastrofa. Ni kaj, Kras je doživel svojo II. svetovno vojno(...). A Kras je odlična metafora sodobnega sveta, našega planeta, ki potrebuje ponovno izgradnjo - apokaliptična katastrofa se je že zgodila. Prav res, svet izgleda natanko tako, kot da je ravnokar preživel II. svetovno vojno. Nekaj ekstremnega. Popolni vihar ekstremnosti. Ali kot pravijo: najhujše se je že zgodilo. Strašne posledice podnebnih sprememb so tu."