STAznanost
Knjige

Divjerasli arboretum

Knjiga Divjerasli arboretum predstavlja sozvočje strokovnih opisovanj in osebnih premišljevanj ter razkriva zdravilno in osvobajajoče soglasje človeških in rastlinskih zgodb in usod, ujetih v večni krogotok rojstev in smrti, radosti in trpljenja, morda usojenih dolgemu življenju, a vselej zapisanih izginjanju - in preraščanju v novem.

Od "kozmičnega" macesna, "po katerem se spuščata sonce in luna", do heraldično krepkega hrasta, in od bukve, kateri so "naklonjeni bogovi", do tise, simbola "smrti in večnosti obenem", nam znameniti italijanski pisatelj Mario Rigoni Stern pripoveduje o dvajseterici izbranih dreves, ki so mu posebej pri srcu. Z opisom botaničnih in okoljskih značilnosti, zgodovine in kreposti ter vplivov na ljudsko in literarno kulturo tako zasadi svojstven arboretum, osvežen z gorjanskimi in gorniškimi izkušnjami, otožnostjo in spomini na čase, "ko so ljudje sobivali z naravo".

"Kdor se razume na znanost, čuti nekakšno sorodnost med glasbenim odlomkom in drevesom - oba sta ustvarjena po enako logičnih in preprostih zakonih." - iz knjige.