STAznanost
Knjige

Funkcija orgazma

Knjiga Funkcija orgazma je klasika psihoterapije in psihoanalize, anekdotična pa je pot do njene objave. Reich je njen rokopis namreč podaril Freudu za rojstni dan in Freud ga je priporočil za objavo. Gre za strokovno in razvpito monografijo o razumevanju človeške seksualnosti. V njej je Reich predstavil tezo, osnovano na svojih terapevtskih izkušnjah in obsežnih empiričnih študijah, da je zmožnost doseganja orgazma in "orgazmična moč" eden pomembnih vidikov duševnega zdravja. Reich je trdil, da sta v tem smislu telo in duh neločljivo povezana, saj je ugotavljal, da so nevroze in druge duševne motnje posledica tako imenovane "orgazmične nemoči".

Po Wilhelmu Reichu tako pri osebi, ki ne zmore doživeti "popolnega orgazma", pride do blokade libida, kar lahko v nadaljevanju pripelje do različnih osebnostnih motenj. Zato je bil eden od ciljev njegovega psihoanalitičnega zdravljenja povrnitev orgazmične moči. Da bi to dosegel, je Reich razvil lastno psihoanalitično in psihoterapevtsko tehniko: analizo obramb vzporedno z analizo značaja, s katero je aktiviral pacientovo telo. Privedla ga je do izvirne metode vegetoterapije, ki je vključevala fizično manifestacijo čustev. Zaradi svojih kontroverznih tez je bil Reich preganjan in tudi zaprt, vendar pa so kasnejše raziskave in sodobni psihoterapevtski pristopi v veliki meri potrdili njegovo osnovno tezo, da so disfunkcije telesa in duševne motnje neposredno povezane.

Knjigo Funkcija orgazma je kot eno od svojih "biblij" osebnostne preobrazbe in reševanja življenjskih problemov pri svojem delu redno uporabljal tudi znameniti slovenski psihiater dr. Janez Rugelj.