STAznanost
Knjige

Živo omrežje

V knjigi Živo omrežje srečamo tako vrhunske izsledke sodobne nevroznanosti, kot tudi anekdote in metafore, zaradi katerih je nevrolog David Eagleman, avtor knjige Prikrito, postal eden najboljših znanstvenikov naše generacije. Živo omrežje zajema dognanja zadnjega desetletja raziskav človeških možganov, predstavlja tudi nova odkritja iz Eaglemanovega lastnega laboratorija, od sinestezije in sanj pa vse do prenosnih nevrotehnoloških naprav, ki revolucionirajo naše razmišljanje o čutilih.

Kaj imata skupnega odtegnitev od drog in zlomljeno srce? Zakaj sovražnik spomina ni čas, temveč drugi spomini? Kako naj se slepa oseba nauči videti z jezikom ali gluha oseba slišati s svojo kožo? Zakaj so mnogi v osemdesetih 20. stoletja zmotno mislili, da so strani knjig nekoliko rdečkaste? Zakaj je najboljši lokostrelec na svetu brez rok? Ali bi lahko nekega dne z mislimi upravljali robota, tako kot zdaj upravljamo s prsti na rokah in nogah? Zakaj sanjamo ponoči in kaj ima to opraviti z vrtenjem Zemlje?

Odgovori na ta preštevilna vznemirljiva vprašanja se skrivajo v naših glavah. Najzmogljivejša tehnologija, kar smo jo kdaj odkrili na našem planetu, je namreč dvokilogramski organ, ki ga nosimo v lobanjskem svodu. Vendar ta knjiga ne govori samo o tem, kaj so možgani; marveč o njihovih dejavnostih in zmožnostih. Njihova čarovnija se ne skriva v delih, iz katerih so sestavljeni, temveč v načinu, kako se ti členi nenehno prepletajo v električno, živo tkanino.