STAznanost
Knjige

Pesem celice

Pesem celice je tretja temeljna knjiga ameriškega onkologa in imunologa Siddharthe Mukherjeeja, v kateri analizira ključne vidike človekovega življenja. V njej nam na svoj prepoznavni, pripovedno sugestivni ter znanstveno analitični način predstavi zgodovino raziskovanja celic, teh osnovnih gradnikov žive materije.

Siddhartha Mukherjee je zaslovel s svojim knjižnim prvencem Kralj vseh bolezni, za katerega je prejel tudi Pulitzerjevo nagrado, revija Time pa ga je uvrstila med sto najpomembnejših stvarnih knjig v zadnjih stotih letih. Njegova druga, večkrat nagrajena in v slovenščino prevedena knjiga Gen: intimna zgodovina, je kronologijo raziskovanja gena in genskega zapisa ter genetike nasploh predstavila najbolj celovito doslej.

Svojo pripoved na izviren način preplete z najsodobnejšimi dognanji in osebnimi izkušnjami ter izsledki glede celičnega organiziranja, delovanja in obnavljanja, s tem pa za sedanje in prihodnje generacije vedoželjnih bralcev ustvari knjigo, ki kompleksnost celice in živega osvetljuje na sodoben način.

Pesem celice, Gen in Kralj vseh bolezni so trije deli načrtovane tetralogije o ključnih vidikih razvoja (človeškega) življenja, zdravja, bolezni in smrti. Mukherjee jo ima namen v bližnji prihodnosti skleniti še s knjigo o (ne)umrljivosti in (ne)smrtnosti.