STAznanost
Knjige

Materinski možgani

Knjiga Materinski možgani prinaša nabor prelomnih raziskav, ki preobračajo različne mite o pomenu starševstva. Pod drobnogled vzame tudi koncept "materinskega instinkta" in se celovito loti premišljevanja, kaj pomeni postati mama.

V pričakovanju otroka se je avtorica in raziskovalna novinarka Chelsea Conaboy nadejala tako svetlih kot napornih plasti nove življenjske vloge: na eni strani veselja in vzhičenosti ob pestovanju svojega novorojenčka, na drugi pa tudi brezkončnih obveznosti in neprespanih noči, ki pridejo skupaj z njim. Ni pa niti slutila, kako drugače se bo počutila: doživela je namreč globok notranji preobrat, zaradi katerega je bila skoraj izgubljena.

Novopečeni starši so podvrženi velikim strukturnim in funkcionalnim spremembam v svojih možganih, ki jih povzročajo hormoni in poplava zunanjih dražljajev, ki jih ustvarja prihod otroka. Te nevrobiološke drugačnosti jim pomagajo pri prilagajanju intenzivnosti občutkov v prvih dneh starševstva, v resnici pa pomenijo pripravo na dolgo obdobje učenja, kako pravilno zadovoljiti potrebe svojega otroka. Nosečnost in rojstvo otroka povzročita tako pomembne spremembe v anatomiji možganov, da lahko raziskovalci zlahka ločijo tiste, ki pripadajo staršem (ali skrbnikom), od tistih, ki to niso. Vsi starši, vključeni v vzgojo, ne glede na svojo pot do starševstva, namreč razvijejo podobno skrbniško vezje v svojih možganih.

Materinski možgani nazorno razkrivajo, zakaj se pogled staršev na svet po rojstvu otroka za zmeraj spremeni.