STAznanost

Ženske v tehnološkem svetu še vedno pred številnimi izzivi

Ljubljana, 4. marca - Podjetja bi se morala zavedati, da je zaposlovanje žensk na področju informacijskih tehnologij dobra poslovna odločitev. Za to pa je potreben premik v glavah na ravni celotne družbe, so izpostavili na dogodku v organizaciji tehnološkega medija Netokracija, na katerem so spregovorili o položaju žensk v tehnološkem svetu.

"Problem v tehnološkem svetu ni odkrit seksizem, temveč prikrite opazke ter šale, ki jih moramo vsakodnevno prenašati," je na četrtkovem dogodku z naslovom Ladies of New Business povedala Alja Isaković, predstavnica iniciativ CodeCatz, Rails Girls Ljubljana in Django Girls Ljubljana, ki ponujajo brezplačne delavnice programiranja za ženske.

Ko se ženska začne ukvarjati z enakimi stvarmi kot moški, je drugače ovrednotena, opaža direktorica podjetja Infinum Slovenija in vodja dogodkov Mobile Monday Slovenia Tamara Lah Momčilović. Moški na ženske v tehnološkem svetu gledajo drugače, vedno so presenečeni, je menila. "Pot dokazovanja, da nekaj znaš, je težja in daljša. Ogromno dela je potrebnega, da predsodki izginejo."

Vodja marketinga pri podjetju Shoutem in ambasadorka evropske iniciative Code Week v Sloveniji Katja K. Ošljak je pri tem izpostavila, da uvedba obveznih kvot za ženske ni optimalna rešitev, saj obstajajo boljši vzvodi.

Predvsem pa je potreben premik v glavi, na ravni celotne družbe, so se strinjale udeleženke. "Ni se potrebno obremenjevati s tem, da je treba imeti določeno število deklet. Potrebno se je odločiti, da boš ženske, ki predstavljajo polovico populacije, zaposloval, ker so ravno tako dobre kot moški. Le s tem premikom boš začel ustvarjati drugačno kulturo, ki bo za njih privlačna in ki jih bo sprejela," je prepričana Ošljakova. "Podjetjem moramo dokazati, da gre za dobro poslovno odločitev, na silo kvote ne bodo delovale," je dodala Isakovićeva.

Ena izmed rešitev bi po mnenju Isakovićeve bila v tem, da bi podjetja aktivno iskala mlade ženske ter jim v začetku ponudila pomoč v obliki pripravništva. "Le če se zavedamo, da potrebujemo več žensk v tej industriji, in začnemo delati na tem vsak dan, se lahko situacija spremeni."

Po podatkih raziskave Evropske komisije o digitalni vključenosti in veščinah iz leta 2014 je Slovenija med državami z najvišjim deležem prebivalstva, ki nima digitalnih veščin. Danes smo po mnenju Ošljakove šele na začetku tega pomanjkanja, saj se dogaja vse večja digitalizacija vseh panog v gospodarstvu. "Skorajda ni delovnega mesta, ki ne bi zahtevalo kančka programiranja oziroma digitalne pismenosti. Ne gre več le za specializirane panoge, IT, temveč za vse industrije in praktično vsa področja življenja."

Iniciativa Codeweek si zato v sodelovanju z nekaterimi organizacijami, fakultetami in Univerzo v Ljubljani prizadeva za uvedbo pouka digitalnih veščin oziroma računalništva v osnovne šole. Trenutno na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport nastaja pobuda za ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila načrt za uvedbo pouka digitalnih veščin oziroma računalništva v osnovne šole. Med glavnimi pobudnicami so poleg Codeweeka tudi ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko, mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za informacijske študije Novo mesto ter Univerza na Primorskem.

Na ta način bi po besedah Ošljakove z digitalnimi veščinami oborožili celotno populacijo, "tako kot smo jih oborožili z abecedo, s tem, da znajo brati in pisati". Želi si, da bi slovenske osnovne šole dobile obvezen pouka računalništva v roku dveh do treh let, s čimer bi mladim omogočili, da ugotovijo, ali jih to področje zanima.

Na dogodku so predstavili tudi nastajajoči film Tok oziroma Flow, ki ga v koprodukciji z RTV Slovenija snema Iniciativa Čipke za ženske s čutom za znanost in tehnologijo in ki raziskuje situacijo žensk na tem področju ter odpira prostor in organizira praktično izobraževalen program. Film o ženskah, ki delujejo v znanstveno-tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti, bo luč sveta predvidoma ugledal 17. maja v okviru Svetovnega čipkarskega kongresa. Po besedah predstavnice Čipk Tajše Perović pa med drugim razkriva, da je diskriminacija na tem področju še vedno zelo prisotna.

Samostojna podjetnica in lastnica komunikacijske agencije Super Spicy Media Mojca Marš je bila sicer kritična predvsem do dogodkov, namenjenim izključno ženskam podjetnicam, s katerimi se ženske pravzaprav zapirajo, kar je napačno, saj želijo doseči enakopravnost. S takšnimi dogodki, ki so nekakšna "podporna skupina za ženske, same sebi pljuvamo v skledo," je prepričana Marševa.

Dogodek Slovenija Ladies of New Business je del širše iniciative spletnega tehnološkega medija Netokracija. Dogodek bo danes potekal tudi v Zagrebu, prihodnji teden pa v Beogradu.