STAznanost

Slovenski študenti tudi letos v ZDA na tekmovanje iz sintezne biologije

Ljubljana, 5. avgusta - Slovenski študenti se bodo tudi letos udeležili mednarodnega tekmovanja iz sintezne biologije iGEM v Bostonu v ZDA. Slednje bo konec oktobra, nanj pa je prijavljenih rekordnih 300 ekip z univerz z vsega sveta, so danes sporočili iz Kemijskega inštituta.

Študenti Univerze v Ljubljani so po navedbah inštituta v preteklih letih izjemno uspešno sodelovali na omenjenem tekmovanju - v letih 2006-2012 so trikrat osvojili nagrado grand prize, enkrat drugo mesto, večkrat pa prva mesta v posameznih kategorijah.

"S tem so najbolj uspešni med ekipami najboljših svetovnih univerz, ki sodelujejo na tem tekmovanju. Slovenski projekti so predstavili številne izvirne in pomembne znanstvene preboje na področju sintezne biologije," poudarjajo na inštitutu.

Zaradi velikega zanimanja študentov so se mentorji na Kemijskem inštitutu odločili, da jim letos spet omogočijo sodelovanje na tem tekmovanju. Člane ekipe so izbrali začetek leta in od konca maja že intenzivno izvajajo eksperimente.

Letos so se lotili enega največjih izzivov sintezne biologije, in sicer želijo povečati hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo sedanji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund.

"Za pravilno delovanje organizma je pomembno, da se telo v nekaj minutah odzove na spremembe, kot je npr. koncentracija glukoze v krvi, saj bi bilo čez nekaj ur že prepozno. Za hitre signale bomo uporabili svetlobo, majhne molekule in še kakšno drugo novost, ki pa naj zaenkrat ostane še skrivnost," pravijo člani ekipe.

Interdisciplinarno ekipo sestavljajo študenti biotehniške fakultete, fakultet za kemijo in kemijsko tehnologijo, elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter medicinske fakultete, ki imajo vsi že nekaj raziskovalnih izkušenj.

Mentorji so ob tem veseli, da se je večina podjetij in fakultet, ki so jih podpirali v preteklih letih, odločila, da jih podpre tudi letos. Doslej so projekt podprli Kemomed, Lek, Sanolabor, Merck, Osir, Biotehniška fakulteta, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Kemijski inštitut.