STAznanost

Projekt Aktivno in kvalitetno staranje v domačem okolju naletel na odličen odziv uporabnikov

Ljubljana, 29. septembra - Zavod za oskrbo na domu Ljubljana je s pilotnim projektom Aktivno in kvalitetno staranje v domačem okolju (A-QU-A) naletel na odličen odziv uporabnikov, je na današnji predstavitvi projekta v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje poudarila direktorica zavoda Lilijana Batič. Cilji projekta so po njenih besedah v celoti izhajali iz potreb uporabnikov.

Strokovni sodelavci zavoda so ob pomoči študentov zdravstvene fakultete in fakultete za dizajn uporabnikom v domačem okolju ponudili delovno terapijo, fizioterapijo, logopedijo, zdravstveno nego in prehransko svetovanje. Kot najbolj iskana storitev se je izkazala fizioterapija, v skorajda enaki meri pa tudi delovna terapija. S pomočjo inštituta za kineziološke raziskave so uporabnikom pomagali tudi pri krepitvi psihofizične kondicije.

Uporabnikom je bila skupna starost nad 65 let in stalno prebivališče v Ljubljani. S projektom so želeli zagotoviti enakopravno obravnavo starejših, ki živijo v domačem okolju, s tistimi, ki so v institucionalnem varstvu. "Pomembna izkušnja projekta, ki bi jo morali načrtovalci dolgotrajne oskrbe imeti neprestano pred očmi, je, da si starejši želijo živeti v domačem okolju," je opozorila Marija Tomšič z ljubljanske zdravstvene fakultete.

Tomšičeva je dejala, da je bilo za študente sodelovanje v projektu zelo koristna izkušnja, pomagali so namreč pri fizioterapiji, delovni terapiji in zdravstveni negi. Jasna Hrovatin s fakultete za dizajn pa je pojasnila, da so njihovi študenti pomagali pri prilagoditvah bivalnega okolja potrebam starejših ter tako teoretično znanje prenesli v prakso. Sicer so bile vse storitve v okviru projekta A-QU-A za uporabnike brezplačne.

Tudi Rado Pišot z inštituta za kineziološke raziskave, ki deluje v okviru primorske univerze, je poudaril koristnost projekta tako za strokovne sodelavce kot za uporabnike. Z vadbo na domu so uporabniki po njegovih besedah pomembno izboljšali svojo psihofizično kondicijo. Izrazil je še pričakovanje, da pridobljene izkušnje ne bodo prišle le v članke, ampak tudi v prakso.

V ljubljanskem Cankarjevem domu se je v sredo začel 16. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo do petka ponudil več kot 250 strokovnih in izobraževalnih prireditev ter razstavnih predstavitev.