STAznanost

Na IJS odprli 19. multikonferenco Informacijska družba

Ljubljana, 10. oktobra - Z obeležitvijo 25-letnice prve internetne povezave v Sloveniji so na Institutu Jožef Stefan (IJS) odprli 19. multikonferenco Informacijska družba. Evropska komisarka Violeta Bulc je ob tem poudarila, da je internet ena največjih socialnih inovacij ter edino pravo demokratično orodje, del internetne revolucije pa se je odvijal tudi v Sloveniji.

Obletnica prve internetne povezave je po besedah Bulčeve tudi obletnica novih zamisli o tem, kako lahko v svetu sobivamo. "Ravno zaradi interneta smo se uspeli umakniti iz izolacijskih krogov v odprta sodelovanja, ki gredo preko meja," je izpostavila komisarka. Velik potencial prinaša tudi za področje prometa, saj omogoča povezovanje prometa, energetike in digitalnega.

Prvo internetno povezavo v Sloveniji so vzpostavili novembra leta 1991 v laboratoriju za odprte sisteme in mreže IJS v sklopu raziskovalnega projekta Eureka 8. Kot je ob robu današnjega dogodka dejala predsednica slovenskega združenja za Internet ISOC-SI Borka Jerman Blažič z IJS, je bila Slovenija pred 25 leti med 16 državami sveta, ki so že imele dostop do interneta. Vendar pa razvoj po njenem mnenju ni napredoval po začetnih pričakovanjih.

Največji problem, ki ga zaznava, je ta, da se gospodarstvo ni vključilo v tehnološke spremembe. "Pred nami je velika naloga digitalizacija slovenskega gospodarstva, ki je nujna, če želimo postati sestavni del digitalnega trga v Evropski uniji," je poudarila.

V nadaljevanju dogodka so podelili tudi letošnje nagrade s področja informacijske družbe. Nagrado za življenjsko delo v čast Donalda Michija in Alana Turinga na področju slovenske informacijske družbe je prejel matematik Tomaž Pisanski, nagrado za tekoče dosežke na področju informacijske družbe pa je prejel Blaž Zupan iz laboratorija za bioinformatiko ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko.

Limono za najslabši prispevek so namenili ponovnemu padcu Slovenije na lestvici informacijske družbe, informacijsko jagodo za najboljši prispevek na področju informacijskih tehnologij pa je prejela informacijska podpora ljubljanske pediatrične klinike. Nagradili so tudi najboljše tri eseje dijakov, v katerih so predstavili svoja videnja današnjega interneta.

Multikonferenca je osrednji dogodek informacijske družbe v Sloveniji zadnjih 19 let in je ena največjih tovrstnih konferenc v tem delu Evrope. V petih dneh bo postregla s skupno 12 konferencami, skoraj 200 prispevkov pa je v prvi vrsti posvečenih informacijskim storitvam in prehodu v informacijsko družbo.

S konferenco poskušajo po besedah predsednika organizacijskega odbora Matjaža Gamsa z IJS med drugim opozoriti, da četudi je bila informacijska družba nekoč paradni konj Slovenije, se zadnja leta dogajajo vse večji zaostanki. Za spremembe pa je ključno povezovanje in sodelovanje, "v nasprotnem primeru v tej globalni konkurenci ne bomo uspešni, kot smo sposobni biti," je za STA dejal Gams.