STAznanost

Trideset let mladih raziskovalcev je po mnenju ministrice izjemen dosežek

Ljubljana, 20. oktobra - Trideset let mladih raziskovalcev, nekaj več kot 7500 takšnih, ki so bili vključeni v program, in več kot 5000 tistih, ki so zaključili in našli svoje raziskovalno mesto, je po mnenju ministrice Maje Makovec Brenčič izjemen dosežek. Na prireditvi ob 30. obletnici delovanja programa mladih raziskovalcev je posebno priznanje prejel Boris Frlec.

Današnji dan je zato za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičevo poseben dan. Kot je dejala na prireditvi ob 30. obletnici izvajanja programa Mladi raziskovalci v organizaciji javne agencije za raziskovalno dejavnost in sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, je to bila izjemna ideja snovatorjev, ki so verjeli v mlade.

"V mlade raziskovalce verjamemo tudi naprej, zato je ministrstvo ravno v razpisu novega projekta Raziskovalci na začetku kareiere še posebej povezalo mlade z raziskovanjem v in z gospodarstvom," je poudarila. To je po njenih besedah tudi osrednja nit, kako v raziskovanju naprej ob krepitvi bazične znanosti, raziskovalne infrastrukture, projektov, kot je pametna specializacija, in vrsti drugih instrumentov. Vse to na ministrstvu po njenih besedah tudi razvijajo na visokošolskem delu, še posebej v doktorskem in podoktorskem študiju.

"Da, bili smo eni od njih. Tako bi lahko nagovor ob 30. obletnici mladih raziskovalcev začelo blizu dva tisoč doktorjev in doktoric znanosti. Dva tisoč mladih raziskovalcev do leta 2000 je bil namreč slogan, s katerim se je leta 1985 začelo usposabljanje mladih doktorjev in doktoric na inštitutih, univerzah in tudi v gospodarstvu," je začel nagovor direktor Javne agencije RS za raziskovalno dejavnost Jozsef Györkös.

Program mladih raziskovalcev je od osamosvojitve potekal na ministrstvih, pristojnih za znanost, od leta leta 2004, ko je bila ustanovljena javna agencija za raziskovalno dejavnost, pa na njej. Metodologija izbora mentorjev in mladih raziskovalcev se je večkrat spreminjala in pot izboljšavam tudi danes ni zaprta, je dejal. Končal je z zmernim optimizmom glede proračunskih gibanj v zadnjih dveh letih in zavezo, da bodo na agenciji program izvajali in razvijali še naprej. Ob tem se je iskreno zahvalil vsem, ki so program zasnovali ter tistim, ki so ga ohranjali.

Na dogodku, katerega častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, so predstavili poglede o pomenu programa mladih raziskovalcev za Slovenijo, izkušnje dolgoletnih mentorjev ter poglede mladih raziskovalcev. Slavnostni del so sklenili s podelitvijo priznanja snovalcem ideje programa mladih raziskovalcev - Borisu Frlecu.

"Uspehu projekta, ki ga danes imenujemo Mladi raziskovalci so botrovale srečne okoliščine. V takratni slovenski vladi je bila skupina akademsko izobraženih in usmerjenih ljudi, ki so se zavedali, da je naložba v znanje, to je v ljudi, najbolj varna in perspektivna," je dejal Frlec, takratni podpredsednik slovenskega izvršnega sveta v obdobju 1984-1989.

V drugem, delovnem delu pa so se posvetili izzivom za prihodnje delovanje programa mladih raziskovalcev. Predstavili so priporočila delovne skupine MR+, ki jo je spomladi imenoval Znanstveni svet agencije. Z delovno oznako MR+ so ponazorili prizadevanja po oblikovanju komplementarnega mehanizma za izbor mladih raziskovalcev.