STAznanost

Oddaja Odmevi na sporedu že 20 let

Ljubljana, 21. januarja - Večerna informativna oddaja Odmevi, ki je na sporedu vsak dan od ponedeljka do petka ob 22. uri na TVS 1 ter ponudi sveže večerne novice in analize najpomembnejših dogodkov dneva, je v začetku januarja obeležila 20-letnico. Prvi Odmevi, ki so bili s svojo zasnovo v tistem času popolna novost v slovenskem medijskem prostoru, so bili na sporedu 6. januarja 1997.

Odmevi so ena izmed devetih in hkrati zadnja dnevno-informativna oddaja Televizije Slovenija, ki je na sporedu vsak delavnik. Na dan 20-letnice, 6. januarja, je bila na sporedu že 4734. oddaja Odmevi.

Kot so zapisali na RTV Slovenija, v Odmevih ozadja dogodkov, prikrite podrobnosti in nove plati zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje, ali pa se soočijo med seboj. V studiu dajo besedo obema oziroma toliko stranem, da si gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj.

Poleg tega Odmevi ponudijo kratek pregled dnevnih novic doma in po svetu, ki so jih gledalci zamudili ali preslišali. Odmeve danes vodijo Slavko Bobovnik, Rosvita Pesek, Tanja Gobec in Igor E. Bergant, urejajo pa jih Meta Dragolič, Aleksandra Saksida, Rosvita Pesek in Boštjan Kogovšek.

Idejo o oblikovanju nove, vsebinsko privlačnejše pozno večerne informativne oddaje, ki bi razčlenjevala in pojasnjevala pomembnejše dogodke dneva doma in v svetu, je leta 1996 predstavil takratni odgovorni urednik informativnega programa Lado Ambrožič. Ideja o novi oddaji, ki bi nadomestila tedanji tretji večerni dnevnik ob 22. uri, je bila dobro sprejeta, podprlo jo je tudi vodstvo televizije.


Oddaja naj bi se odzivala in poglobljeno analizirala dnevne in druge aktualne dogodke ter tako širila obzorja in razgrinjala tančice z ozadij političnih in gospodarskih problemov, s področja znanosti, kulture in drugih tem, ki jih prinaša življenje.

Prve Odmeve je vodil Mile Vreg, novice je brala Polona Šoln. Odmevi so se začeli z novico dneva o tretjem mestu Primoža Peterke na novoletni turneji in s poročanjem Boštjana Anžina iz Moravč o pripravah na sprejem zmagovalca, nadaljevali pa s prispevkom o škodi, ki sta jo povzročila sneg in žled, ter pogovorom Mileta Vrega z direktorjem Elesa Ivom Baničem. Prvi gost Odmevov je bil predsednik Državnega zbora Janez Podobnik.

V svoji dve desetletji dolgi zgodovini so Odmevi prejeli kar 13 viktorjev za najboljšo informativno TV-oddajo. Voditelj Odmevov Slavko Bobovnik je v kategoriji za najboljšega voditelja informativne oddaje prejel šest viktorjev, Igor E. Bergant pa enega.


Kot je ob jubileju dejala odgovorna urednica Informativnega programa TVS Jadranka Rebernik, imajo Odmevi ugled in tradicijo, skozi vsa leta pa so ostali najpomembnejša in najbolj resna analiza političnih, gospodarskih, mednarodnih, znanstvenih in drugih dogodkov. "S temami, ki jih v Odmevih obravnavamo, želimo doseči resne, zahtevne gledalce, ki jih ne zanimajo senzacije, ampak poglobljene analize in informacije."