STAznanost

Novogoriška univerza med prodornejšimi na področju optotermične spektroskopije

Nova Gorica, 24. avgusta - Urednik revije Laser Physic Letters je v avgustovski številki med tri najodmevnejše prispevke s področja laserske spektroskopije v letu 2016 uvrstil tudi članek, ki sta ga v tej reviji objavila sodelavca Laboratorija za vede o okolju in življenju prof. dr. Dorota Korte in prof. dr. Mladen Franko s soavtorji.

Nova Gorica. Prof. dr. Dorota Korte (druga z leve) in prof. dr. Mladen Franko (prvi z desne) s sodelavci in doktoranti v laboratoriju za optotermično spektrometrijo na Univerzi v Novi Gorici. Foto: Mladen Franko

Nova Gorica.
Prof. dr. Dorota Korte (druga z leve) in prof. dr. Mladen Franko (prvi z desne) s sodelavci in doktoranti v laboratoriju za optotermično spektrometrijo na Univerzi v Novi Gorici.
Foto: Mladen Franko

V članku z naslovom "Optimized frequency dependent photothermal beam deflection spectroscopy" so opisali optimizacijo eksperimentalnega postopka za optotermično spektroskopijo z odklonom laserskega žarka (PBDS). Ta temelji na teoretičnih modelih kompleksne geometrijske optike, ki so jih nedavno razvili avtorji.

Raziskave kažejo, da je izbira optimalne eksperimentalne konfiguracije PBDS zahtevna in pomembna, izbira primernega medija za izvajanje meritev pa omogoča tudi do 100-kratno povečanje občutljivosti PBDS, so še sporočili z Univerze v Novi Gorici.

"V vzorcih, ki jih vzbujamo s svetlobo, se del absorbirane energije lahko sprosti kot toplota. Pri tem se spremeni temperatura vzorca in njegove okolice, kar lahko zaznavamo s tako imenovanim tipalnim laserskim žarkom," je glede optotermične spektroskopije za STA pojasnil Franko.

Pojav je sorazmeren moči vzbujanja, zato se lahko s primernimi vzbujevalnimi laserji (približno 100 mW) doseže 100- do 1000-krat večje občutljivosti kot s transmisijkim načinom merjenja, je še dejal.

V raziskavi so preučevali novi supermagnetni in polprevodniški material CuFeInTe3, ki je zanimiv tudi kot termoelektrični material za toplotne črpalke in naprave za generiranje energije. Optimizirana tehnika PBDS je omogočila prvo določitev toplotnih lastnosti CuFeInTe3, kot so toplotna difuzivnost in toplotna prevodnost.

Določanje toplotne difuzivnosti v termoelektričnih materialih je posebnega pomena, saj je povezana s termoelektrično vrednostjo materiala. Toplotna difuzivnost pa je tudi povezana z gostoto nosilcev naboja in jo že preučujejo s tehniko PBDS na naprednih materialih, kot so topološki izolatorji.