STAznanost

V Portorožu zagnali mednarodni projekt o integraciji otrok migrantov

Portorož, 24. januarja - V Portorožu so danes začeli tridnevno srečanje, ki pomeni zagon mednarodnega projekta o integraciji otrok migrantov, v katerem ZRS Koper nastopa kot vodilni partner. Kot je povedala Mateja Sedmak iz ZRS Koper, gre za izjemno aktualen projekt, ki bo izrazito aplikativen, saj bo izdelali priročnike in druga gradiva, z njim pa želijo narediti razliko.

Portorož, GH Bernardin. Novinarska konferenca Znanstveno-raziskovalnega središča Koper v okviru otvoritvenega srečanja projekta Obzorje 2020 Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi. Barbara Gornik in Mateja Sedmak iz ZRS Koper. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin.
Novinarska konferenca Znanstveno-raziskovalnega središča Koper v okviru otvoritvenega srečanja projekta Obzorje 2020 Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi.
Barbara Gornik in Mateja Sedmak iz ZRS Koper.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin. Novinarska konferenca Znanstveno-raziskovalnega središča Koper v okviru otvoritvenega srečanja projekta Obzorje 2020 Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi. Direktor ZRS Koper Rado Pišot in direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Jozsef Györkös. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin.
Novinarska konferenca Znanstveno-raziskovalnega središča Koper v okviru otvoritvenega srečanja projekta Obzorje 2020 Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi.
Direktor ZRS Koper Rado Pišot in direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Jozsef Györkös.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Projekt z naslovom Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi je prvi raziskovalni projekt s področju družboslovja v okviru Obzorja 2020, v katerem slovenski deležnik nastopa kot vodilni partner. Kot je na novinarski konferenci ob robu srečanja ocenila Mateja Sedmak, ki skupaj z Barbaro Gornik bdi nad projektom, je ta prišel v pravem času.

"Projekt je izjemno aktualen. Vemo, da živimo v Evropi, kjer je v porastu nacionalizem, populizem in v tem okviru porast antimigrantskega sentimenta," posledično pa je vse več apatije do ljudi, ki prihajajo v Evropo v iskanju boljšega življenja, je dodala.

Pričujoči projekt tako "pomeni en poskus narediti razliko, narediti nekaj dobrega", pri tem pa si želijo, da bi imel aplikativne in zelo konkretne učinke. Prek njega nameravajo na podlagi zbiranja in analize podatkov, tako v begunskih taboriščih kot po šolah, pripraviti konkretna orodja in metode (priročniki, aplikacije, igre) za spodbujanje medetničnega dialoga. Poleg učiteljev, otrok in lokalne skupnosti pa želijo nagovoriti tudi politično sfero na ravni posameznih držav in Evropske unije.

Gornikova pa je izpostavila posebnost projekta, ki problematiko integracije otrok migrantov obravnava z vidika samih otrok. "Mi bomo na nek način tukaj ponudili neko znanje, ki na evropski ravni še ne obstaja in ni na voljo oblikovalcem politik," je dodala.

Prek aktivne participacije otrok bodo naslovili njihove potrebe in že tekom projekta razvili njihove kompetence, je Gornikova izpostavila dodano vrednost projekta. Kot je dodala Sedmakova, bodo v vsaki državi partnerki vzpostavili svetovalni organ s strani otrok migrantov, ki bodo nadzirali sam projekt.

Direktor ZRS Koper Rado Pišot je ob tej priložnosti izpostavil nadpovprečno uspešnost ZRS pri prijavah na evropske raziskovalne projekte, po drugi strani pa je izrazil željo, da bi tovrstni projekti predstavljali dodano vrednost in ne zgolj preživetja raziskovalni ustanov.

Raziskovalcem iz Kopra je čestital tudi direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Jozsef Györkös, ki je spomnil, da evropske agencije financirajo blizu 90 odstotkov vseh potreb znanosti v evropskem prostoru. Direktor ARRS je izrazil tudi upanje, da se bodo kot posledica projekta izboljšali tudi pogoji za vse tiste, ki jih ta naslavlja.