STAznanost
Humanistika in družboslovje

S 3D-skeniranjem do novih podrobnosti na stećkih

Koper, 31. julija - Park Škocjanske jame in Pokrajinski muzej Koper sta julija sodelovala v evropskem projektu SOLMUS, ki se osredotoča na proučevanje srednjeveške kulture pokopavanja pod stećki - kamnitimi srednjeveškimi nagrobnimi spomeniki. Park in muzej sta v sklopu projekta izvedla pionirsko delo, saj so s pomočjo 3D-skeniranja odkrili nove podrobnosti nagrobnih spomenikov.

Koper. Projekt SOLMUS. Primer 3D-poskeniranega srednjeveškega kamnitega nagrobnega spomenika - stećka. Foto: Maša Sakara Sučević

Koper.
Projekt SOLMUS.
Primer 3D-poskeniranega srednjeveškega kamnitega nagrobnega spomenika - stećka.
Foto: Maša Sakara Sučević

Ekipa obeh ustanov v sestavi Špela Prunk, Maša Sakara Sučević in Tjaša Miklavčič, je izvedla pionirsko delo, saj stećki do sedaj niso bili nikdar 3D-skenirani, so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Koper.

"Uspeli smo poskenirati osem izjemno pomembnih stećkov. Trije izmed njih so imeli napise, kar ima za raziskovanje te kulture izjemen pomen. S 3D-metodo skeniranja smo uspeli pridobiti nove podatke, ki bodo omogočili boljše branje in interpretacijo napisov. Uspeli smo celo odkriti dodatno besedo, ki se je izmuznila golemu očesu na enem izmed ključnih stećkov, ki ga bodo sedaj na novo interpretirali," so dodali.

V projektu SOLMUS, ki sodi pod okrilje evropskega raziskovalnega mehanizma Marie Curie in ga vodi britanska Univerza Reading, uporabljajo inovativen interdisciplinaren pristop k proučevanju srednjeveške grobne arheologije, z namenom bolje razumeti družbeno srednjeveško življenje območja današnje Bosne in Hercegovine.

Med sodelujočimi v projektu so poleg že omenjenih tudi ameriška Univerza Stanford, ZRC SAZU Inštitut za arheologijo, Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem ter Zavod za varstvo kulturne dediščine Banja Luka.