STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Računalnik: Rahmaninov je najbolj inovativen skladatelj

London, 3. februarja - Ruski skladatelj Sergej Rahmaninov je najbolj inovativen med vsemi skladateljskimi velikani, je presodila umetna inteligenca. Južnokorejski znanstveniki so iznašli algoritem, za katerega trdijo, da lahko objektivno oceni, koliko je kateri od 19 najbolj znanih skladateljev pripomogel k napredku v glasbi.

Razvili so računalniški model, ki je skladbe razdelil na "kodne besede", s katerimi so primerjali na stotine delov skladb vsakega umetnika z njegovimi prejšnjimi deli in z deli drugih skladateljev, je poročanje britanskega Telegrapha povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Rahmaninov, velikan poznoromantičnega obdobja, se je znašel na vrhu, sledili so mu Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms in Felix Mendelssohn.

Ludwig van Beethoven, po mnenju mnogih strokovnjakov najboljši skladatelj vseh časov, se je uvrstil šele v drugo polovico seznama inovativnosti, čeprav mu znanstveniki s korejskega inštituta za znanost in tehnologijo priznavajo, da je ta nemški komponist vseeno najbolj vpliven.