STAznanost
Humanistika in družboslovje

Astronom določil datum Vermeerove slike Pogled na Delft

Haag, 25. julija - Profesor astronomije na univerzi v Teksasu Donald Olson verjame, da je ugotovil datum in uro, ko je nizozemskega mojstra Johannesa Vermeera prevzel pogled na mesto Delft s pristaniščem, ki ga je upodobil na svoji oljni sliki Pogled na Delft. To naj bi bilo 3. septembra 1659 ob 8. uri zjutraj, piše britanski The Guardian.

Vermeerov Pogled na Delft je francoski pisatelj Marcel Proust ocenil za "najlepšo sliko na svetu". Slika naj bi bila najbolj znan prikaz mesta v 17. stoletju, a datuma njenega nastanka zaradi pomanjkanja podatkov o slikarjevem življenju in o tistem času nikoli niso mogli določiti. Le malo je znano o nizozemskem baročnem slikarju, poimenovanem Sfinga Delfta.

"Detektiv nebesnih teles" Olson je v svoji raziskavi pod drobnogled vzel vzorce svetlobe in senc in s skupino raziskovalcev natančno določil trenutek, ki je navdahnil 27-letnega Vermeera. Septembrsko jutro, ki je prevzelo slikarja, je bilo najverjetneje v letu 1659, lahko pa tudi leto prej, ko je Vermeer pogledal skozi okno drugega nadstropja gostišča, v katerem je začasno bival.

Olson je datum določil s pomočjo upokojenega profesorja na oddelku za fiziko Russella Doescherja, potem ko je na zemljevidu označil znamenitosti Delfta ob svojem obisku. Nato je izračunal kot sonca, potrebnega za nastanek tankega navpičnega soja svetlobe, ki je viden na srednjem stebru urnega stolpa Nieuwe Kerk na sredini slike.

Umetnikov pogled naj bi segal severno, kar pomeni, da je morala svetloba prihajati iz jugovzhoda in da je bil prizor zjutraj. Dolg kazalec čez obraz ure na stolpu, ki je usmerjen proti polni uri, namiguje, da je bil prikazani čas na sliki blizu 8. ure zjutraj. Prav tako ima zvonik urnega stolpa na sliki prazne odprtine, v katerih so danes zvonovi. Te so po zapisih na Nieuwe Kerk namestili med aprilom in septembrom leta 1660.

Z uporabo astronomske programske opreme je skupina raziskovalcev izračunala datume, ko bi položaj sonca ob 8. uri zjutraj ustvaril sence, vidne na urnem stolpu na sliki. Dobili so dve možnosti: 6. do 8. april in 3. do 4. september. V Delftu drevesa spomladi ne bi imela tako obilnih krošenj, zato je najbolj ustrezna možnost september.

Ugotovitve, ki jih je objavila revija za astronomijo Sky & Telescope, so doživele mešan odziv. Lea van der Vinde iz muzeja Mauritshuis v Haagu, kjer slika poleg Vermeerovega Dekleta z bisernim uhanom visi že od leta 1822, jih je označila za "zabavne, zanimive in razburljive".

A umetnostni zgodovinar Kees Kaldenbach je za časopis De Volskrant dejal, da slika prikazuje Delft v maju, saj naj bi se plovila na njej pripravljala na junijski ribolov slanikov, še piše The Guardian.