STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Geološki zavod sodeloval pri razvoju dodatka za Minecraft za učenje geologije

Ljubljana, 29. decembra - Geološki zavod Slovenije je s partnerji izdal novo različico dodatka BetterGeo za popularno računalniško igro Minecraft. Namen dodatka BetterGeo je prek igre okrepiti znanje o pomenu geoznanosti za razvoj družbe ter dvigniti ozaveščenost o trajnostni rabi mineralnih surovin med mladimi, so sporočili iz Geološkega zavoda.

Z naraščajočim svetovnim povpraševanjem po surovinah se hitro povečuje tudi potreba po ozaveščanju in izobraževanju javnosti o vlogi geoznanosti pri razvoju družbe. Z uporabo inovativnih orodij in pedagoških pristopov, kot je igrifikacija, je tudi mogoče razvijati in povečati zanimanje za tematike, kot so geologija, surovine, trajnosti razvoj in krožno gospodarstvo tudi pri mladih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nova različica dodatka BetterGeo med drugim vključuje nove bloke, funkcije in dosežke. Igralca potopi v svet surovin, kjer se prek igre nauči več o geologiji, naravnih virih in pomembnih kovinah, potrebnih za energetski prehod, kot so kobalt, litij in elementi redkih zemelj. "Igralca popelje tudi na lov na minerale, kjer so kamnine, minerali in surovine dragocena valuta."

Projekt BetterGeo je bila pobuda švedske vlade, katere cilj je bil povečati znanje o pomenu geologije. Geološki zavod Slovenije pri razvoju dodatka BetterGeo sodeluje od leta 2017. Projekt so z nadaljnjim razvojem razširili med letoma 2019 in 2021, danes pa ga financira EIT RawMaterials, ki spada pod Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo.

V okviru izobraževalnega projekta BetterGeoEdu sodeluje osem raziskovalnih institucij in sicer: Geological Survey of Sweden s Švedske, Consiglio Nazionale delle Ricerche iz Italije, Montanuniversität Leoben iz Avstrije, Tallinn University of Technology iz Estonije, Trinity College Dublin z Irske, Universidad Politecnica de Madrid iz Španije, Université de Liège iz Belgije ter Geološki zavod Slovenije.