STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V tehniškem muzeju potekajo Dnevi kemijskih znanosti in tehniške varnosti

Bistra, 12. aprila - Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani prvič organizira Dneve kemijskih znanosti in tehniške varnosti. V sklopu teh bodo sodelavci fakultete od danes do četrtka med 9. in 13. uro predstavljali različne interaktivne poskuse, so danes sporočili iz muzeja.

Borovnica. Tehniški muzej Slovenije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Borovnica.
Tehniški muzej Slovenije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Med drugimi bodo prikazali poskus, pri katerem nastane sadni kaviar. Raztopino natrijevega alginata, polimera, ki se pridobiva iz rjavih morskih in drugih alg, bodo zmešali z raztopino kalcijevega klorida. Pri tem nastajajo majhne kroglice, ki se jih lahko obarva z različnimi barvili za živila, alginat pa se lahko pripravi tudi z zgoščenimi sadnimi sokovi. Učenci bodo lahko sadni kaviar tudi poskusili in odnesli domov, saj so vse komponente iz jedilnih snovi in nestrupene, so zapisali na spletni strani muzeja.

Na enostaven način bodo iz grafita pripravili tudi grafen, eno izmed kristalnih oblik ogljika, ki so ga odkrili leta 2004. Gre za enega najmočnejših, najtanjših in najbolj upogljivih materialov, ki ga uporabljajo na področju energije, elektronike, medicine, okolja in gradbeništva. V poskusu bodo preizkusili tudi, kaj se zgodi z grafen oksidom pod močno svetlobo, za konec pa bodo predstavili še napredne raziskave na področju naprav za shranjevanje in pretvorbo energije, kot so akumulatorji in gorivne celice.

Polurne predstavitve so namenjene skupinam zadnjih treh razredov osnovnih šol in skupinam srednješolcev. Obiskovalci si poskuse lahko ogledajo z nakupom muzejske vstopnice. Za skupine so obvezne predhodne najave, ob predhodni prijavi pa je možen ogled tudi izven napovedanega urnika.

Več informacij o razporedu predstavitev je dostopnih na spletni strani muzeja.