STAznanost
Humanistika in družboslovje

Prenovljeni Center Noordung zanimiv za obiskovalce

Vitanje, 9. avgusta - V Centru Noordung, ki so ga v Vitanju zgradili pred desetimi leti, so po majskem odprtju prenovljenih razstavnih površin zadovoljni z obiskom. "S prenovo razstav smo zelo veliko pridobili na strokovnosti in dodatnih vsebinah, kjer imamo zelo velik potencial pri povečevanju obiska šolskih skupin," je za STA povedal direktor Dominik Kobold.

Skupno je center letos obiskalo 12.000 ljudi. "V juniju smo beležili odličen obisk šolskih skupin in smo imeli skupno 3000 obiskovalcev. V juliju opažamo sicer manj obiska organiziranih skupin, konstantno pa prihajajo posamezniki in družine. Skupno nas je v juliju obiskalo več kot 1600 ljudi," pravi direktor.

Z novimi razstavami, ki so jih odprli konec maja, so v Centru Noordung zapolnili vse razpoložljive razstavne površine. Na ogled je šest stalnih razstav na temo vesoljskih tehnologij in človeških dosežkov v vesolju s prepletanjem umetnosti in najnovejših tehnologij.

Obiskovalce po besedah direktorja zanimajo predvsem strokovni vidiki raziskav vesolja, ki so predstavljeni skozi razstave. Dodatno motivacijo in izkustveni učinek pa imajo številne interaktivne multimedijske aplikacije, ki dopolnjujejo razstavne vsebine. "Robotka Vita nam odlično pomaga pri delu in se zelo rada pogovarja z obiskovalci ter obiskovalci z njo. Je prava ambasadorka našega centra," je dejal Kobold.

"Med dodatnimi plačljivimi vsebinami prednjači simulator letenja in sprehod med planeti VR Noordung. Letos smo dodali še izkušnjo vpliva zaznavanja vrtenja z Baranyjevim stolom ter interaktivno multimedijsko instalacijo Potovanje v vesolje zavesti, ki obiskovalce ne pusti ravnodušne," je še dodal.

Obiskovalci prihajajo iz celotne Slovenije, nekaj je tudi tujcev. Obisk je v letošnjem juniju in juliju podoben kot v letih 2020 in 2021, ko je bil glavni dejavnik, ki je pritegnil obiskovalce, gostovanje kamna z Lune. Poleg tega je bilo zaradi turističnih bonov v destinaciji veliko več namestitev domačih gostov, ki so bivanje v teh krajih izkoristili tudi za obisk Centra Noordung.

"Tuji trg se je zaradi korona razmer v zadnjih dveh letih zanemarjal, zato je to priložnost, ki se ji bomo v prihodnosti še posebej posvetili," je povedal direktor.

Trenutno v zavodu utrjujejo obstoječe vsebine in pripravljajo učne knjižice za najmlajše in osnovnošolske otroke, s čimer bodo omogočili bolj zavzeto spremljanje razstav tudi najmlajšim. "Pripravljajo tudi interaktivno aplikacijo igrificiranega vodenja za domače in tuje goste. Zelo močno pa upamo, da bomo skupaj z razvojno ekipo računalničarjev jeseni javnosti predstavili nadgradnjo Vite, ki bo omogočala razumevanje in govorjenje slovenskega jezika," je še povedal Kobold.

Decembra bo slovesno. Za 22. december namreč pripravljajo večmedijski dogodek, s katerim bodo obeležili 130. obletnico rojstva raketnega inženirja in pionirja aeronavtike in kozmonavtike Hermana Potočnika Noordunga, po katerem je center poimenovan. "V zadnjem obdobju se je Slovenija močno okrepila na področju razvoja vesoljskih tehnologij, v vesolju imamo že tri satelite, zato je obletnica rojstva Potočnika, ki je začel z raziskovanjem vesolja pri nas, zelo pomembna," je dejal direktor.

Obeleževanje obletnice izgradnje stavbe centra pripravlja Občina Vitanje. "Hiša je občinska last in zdi se mi primerno, da občina primerno obeleži dogodek. Zato snujemo svečano akademijo v soboto 10. septembra, na kateri se bomo dotaknili dogodkov, ki so pripeljali do realizacije tega resnično edinstvenega projekta ne samo v občinskem, ampak tudi v slovenskem, evropskem in svetovnem prostoru," je povedal župan Slavko Vetrih.

Nekdanje Kulturno središče vesoljskih tehnologij (Ksevt) je nastalo pred desetimi leti na pobudo umetnikov Mihe Turšiča in Dragana Živadinova. Od prestrukturiranja leta 2017 Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga nastopa kot javni zavod, ki sta ga soustanovila ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Občine Vitanje.