STAznanost
Humanistika in družboslovje

V CD večmedijska instalacija o izumiranju živalskih in rastlinskih vrst

Ljubljana, 18. januarja - V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi na ogled postavili senzorično video instalacijo dvojca Plateauresidue (Ostanekplanote) z naslovom Terra Ignota. Projekt raziskuje šesto veliko izumrtje oziroma t.i. holocensko izumiranje vrst. To je aktualen proces izgube planetarne biodiverzitete - izumiranja znanih živalskih in rastlinskih vrst.

Kot je ob večmedijski instalaciji zapisala Katja Ogrin, ki skrbi za razstavni program CD, je "izumiranje vrst stalnica našega planeta, nujna za evolucijo in vzpostavitev novih oblik življenja, umetnika Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert, ki delujeta pod namišljeno identiteto Plateauresidue, pa nam na pričujoči razstavi ponudita izkušnjo šestega velikega izumrtja, v katerem bo izumrlo človeštvo".

Znanstveniki ocenjujejo, da na Zemlji trenutno živi milijarda različnih vrst rastlin in živali. Poznanih, opisanih in katalogiziranih pa je le 1,8 milijona. Že od začetka 20. stoletja vsak dan izumre 150 vrst. Do danes naj bi izumrlo že več kot osem milijonov organizmov. Biotska raznovrstnost se tako od začetka 20. stoletja do danes zmanjšuje tisočkrat hitreje kot ob prejšnjih petih velikih izumrtjih, proces pa je v celoti posledica antropogenih sprememb - neposrednega delovanja človeka, od podnebnih sprememb do gospodarskega izkoriščanja in uničevanja habitatov, so ob projektu zapisali v CD.

Umetnika sta si v času epidemije covida 19 zadala izziv, da ostanke prejšnjih izumrtij in znake šestega izumrtja poiščeta in dokumentirata neposredno v naši okolici. Od industrijskih kamnolomov, kjer najdemo 300 milijonov let stare fosile, do visokogorja, ki ga tvorijo kilometre debele skladovnice apnenca.

Iz nastalih dokumentarnih posnetkov sta oblikovala špekulativno podobo, kako naj bi bilo videti šesto veliko izumrtje. "Edinstvena kolekcija podob deluje meditativno in atmosferično ter ponuja suspenz, s katerim se vzpostavlja nova izkušnja, ki je povsem drugačna od prevladujočega antropocentričnega družbenega diskurza, muzejskih reprezentacij ali vizualne kulture. To je izkušnja šestega velikega izumrtja, v katerem bo izumrlo človeštvo," so zapisali v CD.

Umetniški video dopolnjuje šest vitrin, po ena za vsako od izumiranj vrst. Premične vitrine, razstavljene na transportnih zabojih, so umetniška gesta zgodovinjenja in materializacije izkušnje šestega izumrtja. Glasbo, uporabljeno v filmu, sta prispevala znana multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin z albuma Trosi kumulusa. Glasbenika uporabljata izključno doma izdelana brenkala in godala ter z glasom oblikujeta izrazito bogate zvočne pokrajine, ki sovpadajo z narativnostjo videa. Citati, ki video delijo na posamezna poglavja, so delo Dimitrija Mlekuža Vrhovnika iz eseja Dobrodošli v antropocenu.

Plateauresidue oziroma v prevodu Ostanekplanote je namišljena identiteta umetniškega dvojca Aljaža Celarca in Eve Pavlič Seifert. V delih se ukvarjata s pokrajinsko ekologijo in novimi mediji ter iščeta nove načine ozaveščanja javnosti. Izhodišče njune umetniške produkcije predstavljajo video instalacije.