STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Pod geslom Na koncu jezika se začenja Teden možganov

Ljubljana, 13. marca - Začenja se mednarodna akcija Teden možganov, namenjena ozaveščanju javnosti o skrbi za zdravje možganov. V organizaciji Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa bodo v večjih slovenskih mestih v tem tednu potekale aktivnosti, na katerih se bo možgane spoznavalo skozi prizmo jezika. Začetek akcije bodo danes obeležili v Atriju ZRC v Ljubljani.

Letošnja tema Tedna možganov nosi naslov Na koncu jezika. Po besedah predsednika društva Borisa Roglja je omenjena tema iz mnogih vidikov izjemno pomembna, saj je jezik ključnega pomena za človeško interakcijo in socialno življenje, kar pa je pomembno tudi za zdravje in delovanje možganov.

Teme, ki se dotikajo povezav med jezikom in možgani, bodo na predavanjih v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu osvetlili različni strokovnjaki. V prvih dneh bodo predvsem raziskovali, kako na fenomen jezika gledajo različne humanistične vede, kot so antropologija in etnologija, ter kako se do razvoja jezika pri posamezniku opredeljuje psihologija. V nadaljevanju po bodo strokovnjaki med drugim spregovorili tudi o poškodbah možganov, vplivu jezika na izražanje spolne identitete in o umetni inteligenci.

Tekom tedna se bodo zvrstile tudi delavnice, na katerih bodo udeleženci lahko spoznali znakovni jezik in komunikacijo s kretnjami. Akcijo bodo sklenili z okroglo mizo, kjer bo beseda tekla o medicinski hipnozi ter njenih potencialih in omejitvah.

Slovenski dan možganov, ki ga obeležujemo vsako sredo v tretjem tednu marca, pa bo namenjen najbolj aktualnim temam v nevroznanosti v zadnjem času. Med drugim bodo predavatelji pozornost posvetili novim odkritjem na področju uporabe psihoaktivnih substanc pri terapiji posttravmatske stresne motnje in nevropsihiatričnim posledicam covida-19.

Teden možganov je mednarodna akcija, pri kateri sodelujejo različne organizacije širom sveta. Vsako leto se v tretjem tednu marca odvijajo številni dogodki, ki želijo ozaveščati laično in strokovno javnost o koristih raziskovanja in poznavanja živčevja za posameznike in družbo. V Sloveniji akcija poteka pod okriljem društva Sinapsa, na pobudo katerega od leta 2016 praznujemo tudi slovenski dan možganov, ki javnost spodbuja k boljši skrbi za zdravje možganov.

Po besedah so-koordinatorice društvenega programa krepitve in varovanja zdravja Zdrav duh v zdravi glavi Lane Blinc Teden možganov igra pomembno vlogo pri vzbujanju zanimanja javnosti za različne vidike delovanja možganov. Dan možganov pa nas opominja, da zgolj zanimanje, kljub temu, da je nujno potrebno, ni hkrati tudi zadostno, saj znanost kljub vsem svojim napredkom še ne ponuja rešitev za večino motenj v delovanju možganov.