STAznanost
Humanistika in družboslovje

Zveza geografov Slovenije podelila Bohinčevo nagrado za najboljšo raziskovalno nalogo

Ljubljana, 6. aprila - Zveza geografov Slovenije je v petek podelila Bohinčevo nagrado za najboljšo raziskovalno nalogo s področja geografije. Dobitnica nagrade je Ivana Žigon, ki si jo je prislužila za magistrsko delo Ozaveščanje otrok o problematiki tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst s pomočjo priročnika za njihovo terensko prepoznavanje, so sporočili iz zveze.

Ivana Žigon je s svojo magistrsko nalogo želela opozoriti na pomanjkanje splošnega znanja o problematiki vnosa tujerodnih vrst in odsotnost tovrstnih vsebin v osnovnošolskih učnih načrtih ter pripraviti gradivo, ki bo otroke spodbujalo k opazovanju in jim pomagalo, da se naučijo prepoznavati invazivne rastline v okolju ter po zmožnostih tudi ukrepati.

Zveza geografov Slovenije Bohinčevo nagrado za najboljšo raziskovalno nalogo s področja geografije podeljuje vsako leto in s tem spodbuja kakovost znanstvenoraziskovalne dejavnosti študentov do zaključene druge bolonjske stopnje izobrazbe. Bohinčevo nagrado podeli študentom za individualne ali skupinske samostojne raziskovalne naloge, ki so izdelana v času študija do zaključene druge bolonjske stopnje. Komisija v sestavi Matjaža Geršiča, Aleš Smrekarja in Nataše Ravbar je do zaključka letošnjega razpisa za Bohinčevo nagrado prejela šest prijav, v petek pa so jo Ivani Žigon podelili v sklopu prireditve Noč geografije.

Na petkovi razglasitve so potekale tudi predstavitve nagrajenih raziskovalnih nalog srednješolcev in osnovnošolcev za leto 2023. Zlata priznanja so prejeli Matej Roškar iz Osnovne šole Ribnica na Pohorju za delo o geografskem potencialu za energetsko samooskrbo Ribnice na Pohorju, Neža Kovač, Maruša Krivic in Ivana Oblak iz Osnovne šola Polhov Gradec za raziskovalno nalogo o demografskih izzivih občine Dobrova - Polhov Gradec, Jakob Benkovič in Mitja Korošec z II. gimnazije Maribor za delo o raziskovanju geodiverzitete z geografsko informacijskimi sistemi (GIS) in njenem pomenu v geoturizmu na primeru Pohorja, Kozjaka in Strojne ter Ema Šarman s I. gimnazije v Celju za nalogo na temo reurbanizacije Celja med sedanjostjo in prihodnostjo.